Žerucha siata ako chutná a zdravá bylina

Žerucha

Mnohé látky obsiahnuté v žeruche siate patrí medzi účinné antioxidanty, vďaka čomu teda rastlina prispieva k boju s voľnými radikálmi. Zároveň dokáže pomôcť s posilnením imunitu, takže sa ju oplatí konzumovať napríklad v období chrípkových epidémií, všetko ale postupne …

Výskyt: žerucha siata je rozšírená takmer po celom zemeguli. Rastie totiž v Európe, Ázii, Afrike aj na americkom dvojkontinentu.

Opis a účinné látky: ide o jednoročnú bylinu z čeľade kapustovitých. Výška sa pritom často dosť líšia, pretože môže byť veľa pod 30 cm, ale aj 60 cm. Stonka sa vetví v hornej časti a listy sú peřenodílné. Kvety potom predovšetkým biele, ale môžu mať aj červenkastú farbu. Žerucha kvitne najmä v lete a jej plodom je Šešulka. Medzi dôležitými účinnými látkami musíme spomenúť vitamíny (A, B, C a K), minerály ako horčík, draslík, vápnik, železo a fosfor, ale obsiahnuté je tiež určité množstvo kyseliny listovej a pantoténovej.

Užitočné časti: používané sú predovšetkým listy.

Liečivé účinky žeruchy siatej

Mnohé látky obsiahnuté v žeruche siate patrí medzi účinné antioxidanty, vďaka čomu teda rastlina prispieva k boju s voľnými radikálmi. Zároveň dokáže pomôcť s posilnením imunitu, takže sa ju oplatí konzumovať napríklad v období chrípkových epidémií, pričom kladne pôsobí aj pri prechladnutí a kašli. Vzhľadom k tomu, že tiež dokáže pôsobiť protizápalovo, môžete ju skúsiť konzumovať pri zápaloch obličiek alebo močového mechúra. Obličky navyše čistí a pôsobí močopudne.

Detoxikačné účinky sú ale ďaleko širšie, pretože prečisťuje i krv, pečeň, žlčník a v neposlednom rade tiež tráviacu sústavu. Podporuje tiež tvorbu tráviacich štiav a na trávenie pôsobí celkovo pozitívne. Žerucha však býva doporučovaná aj pri ťažkostiach s dýchacími cestami, a to vrátane astmy, pretože rozširuje priedušky. Hovorí sa tiež o odstránenie únavy a dohľadať možno aj informácie, že by ju mali konzumovať ženy po pôrode, lebo napr. zvyšuje tvorbu materského mlieka.

Žerucha siata v kuchyni

Chuť žeruchy býva niekedy prirovnaná k reďkovke, inokedy skôr ku chrenu. Každopádne je zrejmé, že chutí trochu štiplavěji. Použiť ju teda môžete do rôznych zeleninových alebo syrových šalátov, prípadne do nátierok, ale tiež do polievok či omáčok. V každom prípade platí, že by ste mali konzumovať žeruchu čo možno najviac čerstvú, aby nestratila svoje účinnej látky. Častejšie ju teda pridávajte do studených pokrmov, čo je určite lepšie ako tepelná úprava.

Recept na jednoduchú řeřichová nátierku: stačí zmiešať smotanu, lúkach a nasekané listy žeruchy. Potom už len pridáte najemno nastrúhaný zeler a dochutíte soľou a korením.

Pestovanie žeruchy siate

Žerucha patrí medzi nenáročné rastliny. V podstate stačí rovnomerne nasypať semená na vlhkú vatu a tú následne udržiavať vo vlhkom stave. Odporúčame teda zalievať každý deň. Ak budete postupovať týmto spôsobom, do troch dní by semená mala vyklíčiť. Maximálne do desiatich dní potom budete môcť začať žať, čo by ste však mali činiť s čo najväčšou opatrnosťou. Ak dodržíte to, žerucha opäť rýchlo dorastie. Navyše ju možno jednoducho pestovať doma aj v priebehu zimných mesiacov.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Žerucha siata
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*