Stévia sladká: zdravé sladidlo vhodné aj pre diabetikov

Latinský názov: Stevia rebaudiana

Stévie
Stévie zdravé sladidlo

Stévia je doporučovaná ako sladidlo pri chudnutí, hoci svojím spôsobom pomáha udržiavať návyk na sladkú chuť. Konzumovať ju v každom prípade môžu aj diabetici, pretože pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi …..

Výskyt: stévie sa pôvodne vyskytovala len v Strednej a Južnej Amerike, kde ju miestni indiáni používali ako zosúladilo, ale aj pre jej liečivé účinky. Dnes sa aj cez určité ťažkosti (pozri nižšie) pestuje a používa v mnohých krajinách sveta.

Opis a účinné látky: táto vytrvalá rastlina z čeľade astrovité môže dorastať až do výšky 80 cm, niekedy aj 1 metra, pričom má kopijovité listy a biele kvety. Obsahuje účinné látky ako flavonoidy, predovšetkým ale sladké látky, a to najmä stevosoid, rebaudiozid C a rebaudiozid D.

Užitočné časti: používané sú listy.

Prečo začať používať stévii sladkú?

Vyššie spomenuté sladké látky sú všetky mnohonásobne sladšie ako cukor, napriek tomu je stévia takmer nekalorické. Doporučovaná teda býva ako sladidlo pri chudnutí, hoci svojím spôsobom pomáha udržiavať návyk na sladkú chuť. Konzumovať ju v každom prípade môžu aj diabetici, pretože pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi. Navyše nepôsobí negatívne na chrup, čo býva problém cukru, a dokonca pomáha zabrániť problémom ako paradentóze, teda zápalu tkanív v okolí zubov.

Z vyššie uvedeného je zrejmé, že je stévia skutočne ideálnym sladidlom pre 21. storočie. Lenže nejde iba o zdravú náhradu cukru, ale zároveň má ďalšie pozitívne účinky na ľudské zdravie. Tak napríklad podporuje trávenie, kladne pôsobí na krvný tlak, pankreas a vhodná je aj pri kožných problémoch, tzn. pri problémoch s akné či ekzémy či zle sa hojacimi ranami. Hovorí sa tiež o podpore psychickej aktivity a údajne dokáže taktiež eliminovať večnými po alkohole a nikotíne.

Mohlo by vás zaujímať: hoci je dnes stévia brána ako zdravé sladidlo, vždy to tak nebolo. V minulosti totiž bola označovaná za mutagén a upozorňovalo bolo aj na ďalšie riziká. Žiadne sa však nakoniec nepreukázalo a špekuluje sa, že mohlo ísť o tlak výrobcov umelých sladidiel.

Kde si stévii sladkú zaobstarať a ako ju používať?

V súčasnej dobe si možno stévii sladkú zaobstarať na mnohých miestach, a to vo forme tabliet, extraktov alebo sušených listov. Použiť ju pritom môžete na sladenie klasických nápojov ako čaju či kávy, ale tiež pri príprave rôznych pokrmov, tzn. marmelád, cukroviniek alebo sladkých omáčok. Stévia sa navyše stáva čoraz častejšie súčasťou bežne predávaných produktov, teda predovšetkým potravín a nápojov, v ktorých nahrádza cukor, čo je určite veľmi dobrá správa.

Stévii môžete pestovať aj doma v kvetináči

Stévii si nemusíte iba kupovať, ale možno si ju tiež vypestovať. K tomu môžete využiť záhradu či skleník, ale ide to aj v kvetináči za oknom. Pestovanie pritom vôbec nie je zložité, ale mali by ste zvoliť záhradný substrát s dostatočným obsahom humusu. Ďalšou podmienkou je, aby rastlina mala dostatok svetla a tepla (ideálne nad 25 ° C), pretože stévia je vysoko náročná na teplo. Pri teplote pod 10 ° C rastlina zastavuje rast a pri poklesoch teplôt k 5 ° C vädne. Listy pritom rastú veľmi rýchlo a doplňme, že ich z jednej stévie možno získať až 500 gramov. Na zimu je ideálny zostrihnúť rastlinu na 10 až 15 cm nad zem a následne udržovať miernu vlhkosť substrátu. Listy síce uschnú, ale z koreňa na jar opäť vyrazí nové.

Odporúčame kúpiť už vypestovanú stévie a umiestniť na slnečné miesto za okno – tým zaručíme, že stévia nepríde do styku s nízkou teplotou na ktoré je veľmi náchylná. Stévia rastie najmä v jarných a letných slnečných dňoch veľmi intenzívne.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Stévia sladká
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*