Slnečnicové semienka: bežne dostupná zdravá potravina

Slnečnicové semienka a zdravý
Snečnicové semienka

Slnečnicové semienka sú zrejme známe každému, kto sa aspoň trochu zaujíma o zdravý životný štýl. Ich pravidelná konzumácia totiž môže výrazne pomôcť nášmu organizmu. Menej už sa však vie, že pôvodnou domovinou slnečnice ročnej (Helianthus annuus), z ktorej semienka pochádzajú, je americký dvojkontinent. Až po objavení Ameriky európskymi objaviteľovi začala byť od 16. storočia táto jednoročná rastlina pestovaná tiež na Starom kontinente a veľmi populárna je tu dodnes.

Pozitívne účinky slnečnicových semienok na ľudský organizmus

Slnečnicové semienka obsahujú množstvo účinných látok. Z tých najzaujímavejších uveďme tuky, proteíny, veľké množstvo vitamínov B1 a E, ďalej minerálne látky (vápnik, horčík, železo, mangán a pod.), Ale aj esenciálne mastné kyseliny, a to predovšetkým kyselinu linolovú. Vzhľadom na obsah účinných látok sú slnečnicové semienka výtečná pri znižovaní krevníku tlaku a cholesterolu v krvi a navyše je možné s ich pomocou predchádzať vzniku kardiovaskulárnych chorôb, a to vrátane infarktu myokardu.

Semienka zo slnečnice ročnej sú zároveň dáva do súvislosti s upokojujúcimi a antistresovými účinky. Odporúčaný bývajú teda aj ľuďom, ktorí trpia nespavosťou či nervozitou, prípadne tým, ktoré trápia stres a depresie. Niekedy sa navyše hovorí aj o prevencii proti vzniku rakoviny. Slnečnicové semienka pôsobí pozitívne aj na vlasy, nechty a pokožku, pričom sú vhodné aj pri zápaloch alebo ekzémoch kože. Konzumovať je pritom môžu športovci, diabetici aj tehotné a dojčiace ženy.

Odporúčame: hoci sú slnečnicové semienka zdravá, predsa len nie sú doporučovaná na každodennú konzumáciu. Obsahujú totiž veľké množstvo kalórií.

Ako je to s konzumáciou slnečnicových semienok?

Slnečnicové semienka sa často predávajú vylúpané a sušená, a tak je možné konzumovať okamžite. Odporúčame však poriadne požuť, aby bola dobre stráviteľná. Navyše ich môžete rozomlieť na pastu, alebo pražiť, hoci tepelnou úpravou pochopiteľne strácajú výživové hodnoty. K dispozícii máte aj slnečnicový olej, ktorý sa vyrába práve zo semienok. Aj keď sa v poslednej dobe veľa hovorilo o jeho škodlivosti, platí to iba o nekvalitných rafinovaných olejoch, ktoré sú následne prepálenia. Aj kvalitnejšie varianty slnečnicového oleja však skôr používajte pre studenú kuchyňu.

Mohlo by vás zaujímať: produkty zo semienok slnečnice nie sú určené iba na konzumáciu. Práve zo slnečnicového oleja sa totiž vyrába napr. Bionafta, teda ekologické palivo.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Slnečnicové semienka
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*