Shitake: prameň zdravia z Japonska

Huby Shitake prameň zdravia
Huby Shitake

Shitake má príjemnú chuť a mäsitú konzistenciu, takže sa jedná o vynikajúci náhradu mäsa. Veľmi populárny je teda medzi vegetariánov a vegánov, a to aj vďaka vysokému obsahu bielkovín. Hodí sa však tiež do tradičných hubových pokrmov, všetko ale postupne ..

Výskyt: táto huba sa slovensky volá húževnatec jedlý. Ďaleko známejšia je ale pod japonským názvom shitake. Už z toho možno usudzovať, že pôvodne pochádza z východnej Ázie, kde sa pestovala už pred takmer 2 tisíc rokmi. Vzhľadom k rastúcej obľube sa dnes však pestuje na mnohých miestach sveta.

Opis a účinné látky: originálny názov je vlastne shiitake, čo voľne preložené do slovenčiny znamená „buková huba“. Rastie totiž na stromoch šii z čeľade bukovitých. Sama pritom patrí do čeľade špičkovitých. Klobúk môže dosahovať priemere až 15 cm, jeho farba má rôzne odtiene hnedej. Podobne potom vyzerá aj kratšie hlúbik, zatiaľ čo dužina disponuje bielou farbou. Huba má tiež krémové či ružovkastej lupene. z účinných látok uveďme vitamín D a vitamíny zo skupiny B, ďalej minerály ako draslík, zinok či železo, ale aj esenciálne aminokyseliny a antioxidant L-ergothionin.

Užitočné časti: používaná je celá plodnice.

Liečivé účinky huby shitake

Shitake má vynikajúce antioxidačné vlastnosti, takže dokáže spomaliť starnutie a jedná sa o účinnú prevenciu proti ateroskleróze, teda kôrnatenie tepien. Vďaka vplyvu na metabolizmus tukov jej konzumácia pomáha tiež so znižovaním hladiny cholesterolu v krvi a pozitívne pôsobí na krvný tlak. Navyše sa podieľa aj na zlepšenie imunity organizmu. Chráni teda pred prepuknutím mnohých chorôb, a to vrátane závažných civilizačných chorôb, ktoré sužujú súčasné ľudstvo.

Často sa dokonca hovorí a píše o tom, že shitake dokáže preventívne pôsobiť aj proti nádorovým ochoreniam. Táto pôvodne japonská huba je pritom doporučovaná aj v prípade, že už rakovina prepukla, lebo vie znižovať negatívne účinky chemoterapie a ďalších foriem liečby. Shitake sa navyše podieľa na správnom fungovanie pečene a tráviacej sústavy, a to vrátane vylučovanie. V neposlednom rade dokáže pomôcť aj s problémami pohybového aparátu, teda napr. pri reumatizme.

Shitake si možno pripraviť na mnoho spôsobov

Shitake má príjemnú chuť a mäsitú konzistenciu, takže sa jedná o vynikajúci náhradu mäsa. Veľmi populárny je teda medzi vegetariánov a vegánov, a to aj vďaka vysokému obsahu bielkovín. Hodí sa však tiež do tradičných hubových pokrmov. Inak ju možno využiť mnohými spôsobmi, pretože ju môžete dusiť, smažiť a grilovať, hodí sa ako prísada do polievok, omáčok, šalátov alebo k cestovinám. Vzhľadom k tomu, že shitake zasýti, ale nepriberá sa po nej, možno ju odporučiť tiež pri rôznych diétach.

Recept na rýchlu omáčku zo shitake: bude vám stačiť približne 50 g huby, ktorú pokrájame a následne s olejom či maslom vložíte do misky. V „mikrovlnke“ potom necháte shitake necelých 5 minút zmäknúť. Potom dáte do hrnca, pridáte múku, 150 ml mlieka (kľudne aj sójového) a pár minút povaríte. Omáčka sa hodí ako k mäsu, tak k sóje.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Shitake
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*