Rukola siata: chutná zelenina s blahodárnymi účinkami

Latinský názov: Rucola selvatica

šalát rukola
listy rukoly

Rukola dokáže všeobecne podporovať imunitu organizmu, takže ak vás často sužujú rôzne choroby, mali by ste ju do svojho jedálnička rozhodne zaradiť. Nebudete ľutovať! Poďme ale postupne …

Výskyt: rukola siata pôvodne pochádza z oblasti Stredomoria, kde je súčasťou miestnej, predovšetkým talianske kuchyně.V súčasnej dobe sa ale celkom bežne pestuje aj u nás.

Opis a účinné látky: jedná sa vytrvalú rastlinu z čeľade kapustovitých, ktorá môže dorastať do výšky okolo pol metra. Má úzke členité listy, žlté kvety a plodom je šešule. Rukola obsahuje rad účinných látok, z ktorých určite stojí za zmienku silice či vitamíny (predovšetkým C a beta-karotén), ale aj minerály ako železo, vápnik, horčík či zinok, prípadne omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Užitočné časti: jedná sa o listovú zeleninu, využívané sú teda predovšetkým listy, niekedy ale aj odvar z koreňa.

Liečivé účinky rukoly

Táto zelenina je výborná nielen chuťovo (pozri nižšie), ale má aj rad liečivých účinkov. Najprv spomeňme, že rastliny z čeľade kapustovitých ako napr. Reďkovka, brokolica, kel či práve rukola predstavujú výbornú prevenciu proti nádorovým ochorení. Rukola okrem toho dokáže všeobecne podporovať imunitu organizmu, takže ak vás často sužujú rôzne choroby, mali by ste ju do svojho jedálnička rozhodne zaradiť. Nebudete ľutovať!

Rukolu siatu možno využiť aj na prečistenie organizmu, uplatnenie teda môže oi. Nájsť pri jarnej detoxikácii. Ďalej podporuje trávenie, vhodná je pri zažívacích ťažkostiach a pomáha tiež pri nechutenstve. Zároveň si s jej pomocou môžete prečistiť krv a cievy. Kladne však pôsobí tiež na pečeň a obličky. Má rovnako určité močopudné účinky a pôsobí ako antiseptikum, teda protimikrobiálny látka. A ak aktuálne držíte diétu, rukolu možno konzumovať aj pri chudnutí.

Rukola siata v kuchyni

Táto zelenina má jemnú pikantnú chuť, môžete ju teda konzumovať samotnú čisto v surovom stave. Zároveň sa ale hodí ako prísada do šalátov, cestovín alebo k ryži. Dochutiť s ňou navyše možné taktiež nátierky či tvaroh s bylinkami. Rukolu je potom samozrejme možné pridávať tiež do polievok alebo do omáčok. Odporučiť ju ale môžeme aj na chlieb s maslom či nátierkou ako „náhradu“ pažítky.

Recept na rukolový šalát: približne 100 g listov rukoly dáte do misky spoločne s dvoma nakrájanými paradajkami a štyrmi jarnými cibuľkami. Do ďalšej misky dáte biely jogurt či kyslú smotanu, prelisovaný strúčik cesnaku a dochutíte soľou a korením. Následne obe zmesi zmiešate a máte hotovo.

Ako rukolu siatu pestovať?

Rukola siata nepatrí medzi rastliny, ktoré vyžadujú nadmernú starostlivosť. Doma ju možno pestovať na vatičke, prípadne na balkóne v kvetináči. V druhom prípade potrebuje pravidelne zalievať. Rukolu si však môžete vysadiť aj na záhradke od jari takmer do konca leta, a to ideálne na nejakom slnečnom mieste. Dodajme, že rastie veľmi rýchlo, takže ak listy otrháme, čoskoro sa opäť objaví. Navyše sa jedná o trvalku, ktorá prezimuje ako koreň, takže listy začnú znovu rásť na jare.

 

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Rukola siata
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*