Píniové orechy: skúste zdravé semená zo Stredomoria

Latinský názov: Pinus pinea

Píniové orechy v miske
Píniové orechy

Pinové orechy dnes bežne zoženiete na pultoch obchodov. Kde sa ale vzali? Jedná sa vlastne o semená z až 30 metrov vysokého ihličnatého stromu s názvom borovice pínie (Pinus pinea), ktorý rastie predovšetkým v oblasti Stredozemného mora. Ak budete teda na juhu Európy na dovolenke, môžete si ju pozrieť v plnej kráse, pričom dokáže zaujať, najmä keď vytvára stromoradia. Vzhľad však nie je hlavným dôvodom, prečo sa o tento druh borovice zaujímať. Dôležité sú totiž práve semená, ktoré majú rozličné liečivé účinky.

Upozorňujeme: v obchodoch možno nájsť píniové orechy aj z ďalších kútov sveta. Produkty zo Sibíri zo stromov borovice sibírska a borovice zakrslá by sa však mali skôr nazývať „Kedrova“ či „cédrové orechy“ a semená z borovica limbová zase „limbovom orechy“.

Píniové oriešky a liečivé účinky

Liečivé účinky píniových orechov budú zrejme už zo samotného zoznamu účinných látok. Obsahujú totiž sacharidy, proteíny, zdravé tuky, minerály (napr. Zinok, železo, vápnik či draslík), vlákninu a rôzne druhy vitamínov, vrátane vysokého množstva vitamínu E. Menovať potom musíme aj cholín, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, rovnako ako kyselinu listovú. Doplňme, že niektoré z týchto látok sú účinné antioxidanty, takže konzumácia píniových orieškov môže mať preventívne účinky proti starnutiu.

Píniové orechy sú veľmi vhodné aj na znižovanie vysokej hladiny škodlivého LDL cholesterolu. Srdce a ďalšie časti kardiovaskulárneho systému však vie chrániť aj inak. Kladne totiž pôsobí na hladinu cukru v krvi, čistí cievy a v neposlednom rade sa jedná o vhodnú prevenciu proti rôznym chorobám. Pozitívne účinky však majú tiež na nervovú sústavu alebo na trávenie, takže je možné konzumovať v priebehu diét. Naviac je do svojho jedálnička môžu zaradiť aj celiaci, teda osoby s precitlivenosťou na lepok.

Pozor: konzumácia píniových orechov nie je bez rizika. V niektorých (prevažne lacnejších) zmesiach sa totiž môžu nachádzať nekonzumovateľná semená zo stromu borovice Armandova, po ktorých môže dôjsť až na niekoľko týždňov k zmene vnímania chutí, keď všetko chutí horko.

Kuchynské využitie píniových orechov

Píniové oriešky sa vzhľadom k svojej domovine často vyskytujú v rôznych stredomorských kuchyniach. Asi najväčšie zastúpenie pritom majú v talianskych pokrmoch, keď sú napr. Súčasťou bazalkového pesta. Navyše sa hodí sa napr. Do rôznych šalátov, do pečiva, prípadne k cestovinám. A ak si na raňajky pravidelne doprajete müsli, píniové orechy sa môžu stať jeho ďalšie zdravú súčasťou. Ak sa teda rozhodnete pre ich nákup, využiť ich budete môcť na mnoho spôsobov.

Recept na bazalkové pesto s píniovými orieškami: najskôr nasekáte dva strúčiky cesnaku a natrháte zhruba dva zväzky bazalky. Potom zmiešate, pridáte cca 25 až 30 g píniových orechov a rozmixujete. Pri tom vmiešate 5 či 6 lyžíc olivového oleja a v závere dochutíte talianskym parmezánom, soľou a korením.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Píniové orechy
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*