Pestrec a jeho účinky

Latinský názov: Silybum marianum

PPestrec mariánsky (lat. Silybum marianum) je veľmi mohutným a vysokým bodliaka, pretože dosahuje výšku 150 cm až dvoch metrov. Pochádza zo Stredomoria, však ho možno pestovať aj v stredoeurópskych podmienkach. Pestrec pritom patrí do čeľade hviezdicovitých a kvitne od júla do septembra. Jeho kvety sú fialovej farby a vyzerajú skutočne veľmi krásne. Nie je teda divu, že je často pestovaný ako okrasná rastlina.

Druhové meno „mariánsky“ súvisí s jeho listy, ktoré sú síce zelené, ale sú na nich prítomné aj biele škvrny. Tie vznikli podľa legendy z mlieka samotnej panny Márie, čo je vraj dôvodom jeho liečivých účinkov. A na tomto mieste nás budú pochopiteľne zaujímať práve tie. Zameriame sa pritom najmä na semená pestreca mariánskeho, ktorá dozrievajú na začiatku jesene, pretože to ona majú pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Ako konkrétne?

Regenerácia pečene a ďalšie účinky

Hoci boli v minulosti používané na liečenie listy a koreň pestreca mariánskeho, aktuálne sú využívané práve semená, v ktorých je najdôležitejšia účinnou látkou silymarín. Ten má množstvo pozitívnych účinkov. V prvom rade obnovuje pečeňové tkanivo a pečeň je hlavný orgán našej detoxikácie. Ich zdravie je teda zásadne dôležité a práve silymarin dokáže výrazne pomôcť v prípade rôznych ochorení a ďalších komplikácií.

Táto zaujímavá látka zlepšuje priebeh chronických zápalov pečene, tzn. hepatitídy, ktorá je laicky nazývaná žltačka. Ďalej dokáže pomôcť pri regenerácii poškodených pečene u alkoholikov či drogovo závislých, ale aj pri otravách liekmi alebo hubami (napr. Muchotrávky zelenej). Navyše pôsobí veľmi kladne pri cirhóze pečene aj ochorenia infekčnou mononukleózou a pomáha tiež po chemoterapii. Jej užívanie je navyše doporučované aj obéznějším ľuďom.

Silymarín má však aj ďalšie liečivé účinky. Okrem pečene pôsobí pozitívne aj na žlčník, poruchy krvného obehu a pri nízkom krvnom tlaku. Pestrec je zároveň vhodné užívať pri depresiách, migréne, závratoch, astme či alergiách. Chcelo by sa teda napísať, že sa jedná takmer o zázračnú rastlinu, hoci napríklad nie je toľko známa ako iné liečivé byliny.

V akej forme pestrec užívať

Drvený plod pestreca: skúsenosti ľudí, ktorým pestrec pomohol hovoria, že pestrec mariánsky má najefektívnejšie účinky ako drvený plod konzumovaný priamo. V tejto podobe obsahuje drvina najvyššie množstvo účinnej látky silymarín (komplex flavolignanov), ktorá sa nachádza v tvrdej šupke pestreca mariánskeho a regenerácia pečeňových buniek je tak najintenzívnejšia.

V tejto podobe sa jednak pohodlne konzumuje, je zabezpečené dokonalé vstrebávanie jeho účinných látok a zároveň zabezpečuje aj druhotný benefit, ktorým je “peeling” črevných stien, čím pomáha k prečisteniu tráviacej sústavy. Drvený pestrec má neutrálnu, mierne horkastú chuť, niekomu vzdialene pripomína mleté oriešky.

Recept na čaj: pestrec si môžete kúpiť forme olejov, tinktúr, kapsúl, tabliet či ako súčasť rôznych bylinných zmesí. Veľmi účinný je však tiež čaj. Ako ho pripraviť? Stačí 1 čajovú lyžičku rozdrvených semien zaliať štvrť litrom vody, nechať cca 10 až 20 minút odstáť a scediť. Čaj z pestreca by sa mal piť ráno na lačný žalúdok, potom zhruba 30 minút pred obedom a pred spaním. Tento proces je nutné opakovať po niekoľko týždňov.

Pestrec a nežiaduce účinky

Hoci nie je pestrec mariánsky občas doporučovaný tehotným a dojčiacim ženám, ľuďom s vysokým krvným tlakom a pri závažných chorobách bez konzultácie s lekárom, inde sú výťažky z tejto rastliny brány ako bezpečné aj pri tehotenstve, u detí i starších ľudí. Pochopiteľne je však potrebné vyriešiť správne dávkovanie.

 

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Pestrec a jeho účinky
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*