Pažítka pobrežná: tradičné korenie s mnohými pozitívnymi vlastnosťami

Latinský názov: Allium schoenoprasum

Pažítka
Pažítka pobrežné

Pažítka pobrežné je u nás jedno z najpoužívanejších korenia. Menej už sa však vie, že disponuje tiež zaujímavými účinky na ľudské zdravie. Na úvod môžeme menovať napr. Podporu chuti do jedla a trávenie a zároveň účinný boj proti črevným parazitom, všetko ale postupne ….

Výskyt: tento druh pažítky má radšej studenšie oblasti. Úplne bežne teda rastie na severe Ázie, v Severnej Amerike a Európe. Prirodzene sa pritom vyskytujete aj v Českej republike.

Opis a účinné látky: pažítka (ľudovo šnytlík) síce silne pripomína trávu (pozri napr. termín „pažiť“), však patrí do čeľadí amarylkovitých ako trebá cesnak. V každom prípade sa jedná o trvalku, ktorá dorastá do výšky 20 až 40 cm. listy sú guľovité a duté a kvety, ktoré sa objavujú od mája do júla, majú zvyčajne purpurové až fialovú, výnimočne aj bielu farbu. Plodom je tobolka. Možno vás prekvapí obsah účinných látok v pažítke, ktorých nie je málo. Jedná sa o vitamíny (najmä C, ale aj A a B), minerály ako draslík, vápnik či železo, ale aj silicu, alicín, flavonoidy či vlákninu.

Užitočné časti: konzumované sú predovšetkým listy, ale na tento účel možno využiť aj kvety.

Pažítka a jej liečivé účinky

Pažítka pobrežné je u nás jedno z najpoužívanejších korenia. Menej už sa však vie, že disponuje tiež zaujímavými účinky na ľudské zdravie. Na úvod môžeme menovať napr. podporu chuti do jedla a trávenie a zároveň účinný boj proti črevným parazitom. Ak máte teda problémy so zažívaním, mali by ste do svojho jedálnička pažítku rozhodne zaradiť. Spomenúť navyše musíme taktiež protizápalové účinky a ochranu proti rôznym plesniam.

Pažítka má tiež antioxidačné vlastnosti a pozitívne pôsobí aj na kardiovaskulárny systém. Znižuje totiž krvný tlak a zároveň znižuje produkciu škodlivého LDL cholesterolu. Kladný vplyv má navyše aj na imunitu, rovnako ako na rôzne orgány v tele, mozog a obličky nevynímajúc. Pažítku pobrežné možno konzumovať aj pre zdravie kostí a podľa niektorých názorov dokáže tiež pôsobiť preventívne proti civilizačným chorobám, a to aj proti rôznym druhom rakoviny.

Využitie pažítky v kuchyni

V kuchyni môžete pažítku v podstate využiť všade tam, kde ste zvyknutí používať cibuľu. Táto rastlina má totiž cibuľovú chuť, však nie je tak ostrá a výrazná. Zároveň vonia pekne po cesnaku a dokáže zvýrazniť slanú chuť jedál, ktorá teda nie je potreba toľko soliť. Jedná sa teda o zdravé a veľmi chutné korenie. Konkrétne ho môžete použiť v šalátoch, nátierkach, polievkach, omáčkach a na dochutenie mnohých ďalších jedál. Ostatne vynikajúci je aj samotná na chlebe s maslom.

Mohlo by vás zaujímať: táto rastlina býva niekedy delená na dva poddruhy, teda na pažítku pobrežné pravú a pažítku pobrežné horskú. Z hľadiska chuti a vlastností ale medzi nimi nie je v podstate rozdiel. Zohnať možno ale aj pažítku čínskou, ktorá je využívaná v tradičnej čínskej medicíne a jej chuť sa viac podobá cesnaku. Tento druh môžete teda tiež vyskúšať.

Ako si pažítku pobrežné vypestovať?

Pažítka nie je nijako náročná na pestovanie, takže to zvládne naozaj každý. Umiestniť ju pritom môžete ako na záhradu, tak na balkón či za okno. Semená vyrašia zhruba za 20 dní a prvú úrodu zvyčajne nastáva po necelých dvoch mesiacoch. Pažítka vyžaduje dostatočnú zálievku a vhodné je aj zostrihávaní niekoľkokrát do roka, aby neuschla. V každom prípade ako trvalka dokáže prežiť zimu i vonku. Ak ju budete mať ovšem doma, ideálne na nejakom nepríliš teplom mieste, môžete žať aj v priebehu zimných mesiacov.

Tip na záver: pažítka pobrežné nie je príliš vhodná na sušenie, takže ju konzumujte čerstvú, prípadne ju dajte zamraziť.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Pažítka pobrežná
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*