Para orechy: vyskúšajte zdravá semená z Amazónie

Para orechy
Para orechy

Para orechy sú 3 až 4 cm dlhá semená mohutného stromu s názvom juvia štíhla (Bertholletia excelsa), ktorý rastie v pralesoch juhoamerického kontinentu. Jedná sa teda o ďalšie zdraviu prospešný produkt z Amazónie. Už samotný názov pochádza z miestnych dialektov. Navyše sa tento strom zatiaľ nepodarilo vyšľachtiť, takže prevažná väčšina para orechov na svetových trhoch pochádza práve z tejto oblasti. Niet tiež divu, že sa šíri po celom svete, lebo u nich boli doložené významné liečivé účinky.

Para orechy ako vynikajúci antioxidant aj antidepresívum

Para orechy sú veľmi kalorické, preto sa nečudujme, že domorodcom v Amazónii slúži ako jeden z hlavných zdrojov energie. Okrem toho však obsahujú veľké množstvo účinných látok. Jedná sa o vitamíny zo skupiny B alebo E, mastné kyseliny a minerály ako selén, horčík, vápnik či železo. Medzi hlavnými účinkami para orechov musíme menovať ich antioxidačné vlastnosti, vďaka ktorým dokážu spomaliť proces starnutia, pretože chráni pred vyšším množstvom voľných radikálov v organizme.

Konzumácia para orechov sa však odporúča aj z ďalších dôvodov. Vďaka skutočne vysokému obsahu vitamínu B1 sú veľmi vhodné pre jedincov, ktorí trpia nervovými problémami. S ich pomocou možno totiž znížiť podráždenosť a depresie a zlepšiť koncentráciu a celkovú činnosť psychiky. Para orechy tiež znižujú hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a pozitívne môžu pôsobiť aj na srdce. Okrem toho kladne ovplyvňujú činnosť štítnej žľazy a prospievajú aj kĺbom, pokožke, vlasom a nechtom.

Mali by ste vedieť: v rastlinnej ríši by ste len ťažko hľadali tak bohatý zdroj selénu. Tento minerál má síce v menších dávkach kladný vplyv na ľudské zdravie, avšak vo väčšom množstve škodí. Odporúčané je teda konzumovať iba niekoľko para orechov denne. Navyše nezabudnite, že na tieto semená sa môže tiež prejaviť alergická reakcia. Na druhú stranu neobsahujú lepok, takže ich môžu aj celiaci.

Ako využiť para orechy v kuchyni?

Para orechy sú dnes v tuzemských obchodoch už bežne k dostaniu, a to buď so škrupinou alebo bez škrupiny, ale tiež solené, sladené alebo pražené. Môžete ich teda konzumovať samotné, ale uplatnenie nájdu aj pri príprave ďalších pokrmov. Nadrtené je možné pridať do sladkých jedál, prípadne do rôznych šalátov. Využitie sa potom ponúka aj v polievkach a môžete ich tiež piecť. Naviac vám odporúčame zakúpiť olej z para orechov, pre ktorý iste v kuchyni nájdete najrôznejšie uplatnenie.

Tip na záver: para orechy sa celkom rýchlo kazia, takže ak viete, že je v najbližšej dobe nevyužijete, kúpte si ich radšej v vylúpané forme. Pri konzumácii potom nezabudnite semená poriadne požuť, aby došlo k uvoľneniu všetkých účinných látok.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Para orechy
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*