Medovka a jej použitie

Latinský názov: Melissa officinalis

M Medovka lekárska (lat. Melissa officinalis)

je bylinka, ktorá je hojne využívaná pre svoje liečivé účinky, ale vďaka citrónovo-mätovej vôňu a príchuti našla uplatnenie aj v rámci prípravy pokrmov. Ide teda o rastlinku, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti, pretože môže blahodarne pôsobiť na zdravie celej rodiny a zároveň dodať rodinnému stolovania nové chute aj príjemné čuchové vnemy.

Veľkou výhodou medovky je jej ľahké pestovanie. V podstate každý si môže vypestovať túto bylinku na záhrade, prípadne v okennom kvetináči alebo v nádobe na balkóne. Po zbere (ideálne mladších rastlín) je samozrejme možné okamžite využiť čerstvé listy aj vňať. Ak tieto časti však ihneď nevyužijete, možno ich usušiť prirodzeným teplom v suchšie a vzdušnejší miestnosti a následne jednoducho skladovať v papierových vrecúškach či tmavších nádobách bez prístupu vzduchu.

Medovka ako liečivá rastlina

Medovku je možné využiť hneď niekoľkými spôsobmi, pretože obsahuje látky ako silice, organické kyseliny, triesloviny, prípadne látky s dezinfekčným účinkom. Nálev z medovky môže mať napríklad vonkajšou uplatnenie. Takto pripravené obklady majú totiž pozitívne účinky na rôzne opary, opuchy či pomliaždeniny a tiež na dlhodobé problémy – môžu ich teda využívať napr. Ľudia trpiaci reumatizmom. Zároveň má však priaznivý vplyv aj na pleť či mastné vlasy, býva teda súčasťou výťažku pre posilňujúci kúpeľa alebo bylinných pleťových masiek.

Čo sa týka vnútorného použitia (napr. Vo forme čaju či kvapiek), táto rastlinka je vyhľadávaná predovšetkým pre upokojujúce účinky. Pôsobí totiž kladne na psychické problémy, akou sú miernejšie depresie, úzkosti alebo nespavosť. Ďalej je vhodné užívanie pri žalúdočných poruchách, tzn. treba pri nechutenstve, nadúvaní či prekyslenie žalúdka. V neposlednom rade pozitívne pôsobí pri nachladnutí, ochorenie žlčníka, kŕčoch, bolestivej menštruácii či vysokom krvnom tlaku. A dodajme, že medovku môžu bez problémov užívať aj deti.

Využitie medovky v kuchyni – medovkový čaj

Už sme uviedli, že medovku mnohí ľudia používajú tiež pri príprave pokrmov. A ako by aj nie. Vďaka svojej jemnej citrónovo-mätovej príchuti je jej uplatnenie v kuchyni skutočne veľmi široké. Mladé listy tejto bylinky je možné napr. Nasekať na drobné kúsky a následne s nimi dodať výbornou chuť najrôznejším zeleninovým šalátom. Medovkou navyše môžete zaujímavo dochutiť rôzne morské plody vrátane rýb, niektoré druhy syrov, ale aj omáčky, marinády, plnky, ovocné dezerty, krémy a pod. A samozrejme z nej možno pripraviť tiež medovkový čaj či rôzne studené nápoje.

Recept na zdravý medovkový čaj: príprava nie je vôbec zložitá. Stačí dve lyžice sušenej vňate zaliať horúcou vodou a prikryť. Potom necháte odstáť cca 10 či 15 minút, nálev precedíte a prípadne osladíte.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Medovka a jej použitie
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*