Mango: tropické ovocie s mnohými kladnými účinkami

Mango

Mango je tropické ovocie, ktoré sa už po nejaký ten piatok zabývalo aj na pultoch slovenských obchodov. Najprv však musí byť zberalo z mangovníka, čo je vždyzelený strom z čeľade ledviníkovitých, ktorého pôvodná domovina býva často kladená do južnej a niekedy aj do juhovýchodnej Ázie. Plody môžu dosahovať hmotnosťou až 2 kg, spomenúť však musíme predovšetkým ich pozitívne zdravotné účinky, pre ktoré by nemali aspoň raz za čas chýbať v žiadnej domácnosti.

Aké sú účinky manga na zdravie?

Mango patrí medzi perfektné zdroj mnohých účinných látok. Vyzdvihnúť musíme predovšetkým vitamíny A, B, C alebo E, beta-karotén (provitamín A), vlákninu či niektoré minerály ako napr. Draslík, fosfor a vápnik. Mnohé z týchto látok pôsobia ako antioxidanty, čo znamená, že dokážu chrániť pred voľnými radikálmi, rovnako ako pred starnutím a degeneráciou buniek, takže sa podieľa na omladenie tela. S pomocou manga môžete naviac účinne prečistiť celý organizmus, a to aj vďaka prítomnosti už spomínaného draslíka, ktorý dovedie regulovať vodný režim v tele.

Ak vás trápi nervozita, nespavosť, podráždenosť a ďalšie psychické ťažkosti vrátane depresií, tiež pri týchto komplikáciách vám môžeme konzumácii manga vrelo odporučiť. A nielen pri nich. Plod mangovníka je výborný aj pre prevenciu rôznych bežných chorôb (napr. chrípky), pretože sa podieľa na zvýšenej imunite organizmu. Zároveň zabezpečuje zdravie kostí, ale aj pokožky a vlasovej pokrývky hlavy. Kladný vplyv má aj na zrak a funkciu štítnej žľazy. Doplňme, že nemá ani vysoké množstvo kalórií, takže držíte ak diétu, môžete ho bez problémov zaradiť do svojho jedálnička.

Mali by ste vedieť: mango by ste nemali používať až príliš, pretože vďaka vysokému obsahu vitamínu A by mohlo dôjsť k tzv. Hypervitaminóze. Navyše sa jedná o výrazný alergén, a to predovšetkým vďaka kôre.

Kuchynské využitie manga. Čo si z neho pripraviť?

Možností máte naozaj veľké množstvo, pretože ide o veľmi šťavnaté ovocie s príjemnou chuťou. Tak ako u iných plodov samozrejme platí, že ideálne by ste ho mali konzumovať zrelé a čo možno najviac čerstvé. Pokojne si ho teda dajte len tak bez akejkoľvek tepelnej úpravy či kombinácie s inými potravinami. Využiť ho však možno aj na prípravu zdravých šalátov či na dochutenie rôznych pokrmov. Navyše sa jedná o výbornou surovinu na výrobu džemov, kompótov a marmelád. V neposlednom rade mango predstavuje aj perfektné ovocia do rôznych nápojov.

Recept na zdravý ovocný šalát s mangom: najprv mango olúpete a spolu s ním dvaja banánmi a pomeranče.Tyto ingrediencie potom ešte s dvoma jablkami nakrájajte a vložte do väčšej misky. Následne totiž budete pridávať hroznové víno (cca 300 až 400 g), ananás a mandarínky. Dve posledné suroviny môžu byť pokojne kompótové (stačí vždy jedna konzerva). Potom už len dáte vychladiť a pred servírovaním môžete dochutiť a dozdobiť šľahačkou.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Mango: tropické ovocie
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*