Kôpor voňavý je nielen chutný, ale aj zdravý

Liečivé účinky kôpru voňavého
Kôpor

Kôpor voňavý možno konzumovať pri rôznych problémoch so zažívaním, a to vrátane nadúvania a žalúdočných ťažkostí. Podporuje napr. tvorbu žalúdočných štiav, takže celkovo zlepšuje trávenie a navyše zlepšuje chuť do jedla, všetko ale postupne …

Výskyt: pôvodnou domovinou kôpru je východné Stredomorie a západ Ázie. Široko používaný bol pritom oddávna, na čom sa nič nemení ani v súčasnosti.

Opis a účinné látky: kôpor je jednoročná bylina z čeľade miříkovitých, ktorá niekedy môže dosahovať výšku aj cez 1 meter. Ako jej druhový názov napovedá, má jedinečnú vôňou, ovšem vzhľadovo nijako neohromí. Má šedozelenú farbu, listy sú mnohonásobne sperené a predovšetkým v priebehu letných mesiacov sa objavujú žlté kvety. Okrem vône kôpor zaujme aj obsahom účinných látok. Jedná sa napr. O vlákninu, silice, flavonoidy, minerály (železo, draslík, zinok, vápnik, horčík atď.), Vitamíny A, B a C, ale aj omega-3 alebo omega-6 mastné kyseliny, prípadne kyselinu pantoténovú a listovú .

Užitočné časti: ako korenie či zelenina je využívaná v podstate celá rastlina, tzn. vňať, listy aj semená.

Liečivé účinky kôpru voňavého

Kôpor voňavý možno konzumovať pri rôznych problémoch so zažívaním, a to vrátane nadúvania a žalúdočných ťažkostí. Podporuje napr. tvorbu žalúdočných štiav, takže celkovo zlepšuje trávenie a navyše zlepšuje chuť do jedla. Kôpor tiež pôsobí silne močopudne a prečisťuje močové cesty a obličky, tým pádom býva často odporúčaný aj v priebehu ochorenia tohto párového orgánu. Pri pravidelnej konzumácie dokáže významne podporovať imunitu a podieľa sa na detoxikáciu organizmu.

Zvýšiť príjem kôpru je vhodné aj v období chrípkových epidémií, pretože ide o vhodnú prevenciu. Zároveň pôsobí protizápalovo a kladne pôsobí na kosti, kĺby, nechty a v neposlednom rade pomáha liečiť kožné ochorenia. Možno vás prekvapí aj ďalšie účinky kôpru. „Nasadiť“ ho totiž môžete aj pri nespavosti, migrénach a nervovom vypätí. Navyše podporuje tvorbu mlieka u dojčiacich matiek a žuvanie semien vám dodá sladšie dych, takže ho možno vlastne použiť aj namiesto žuvačky.

Široké využitie kôpru v kuchyni

Kôpor je v kuchyni využívaný ako korenie či zelenina. S jeho pomocou môžete dochutiť celú radu jedál, teda napr. Mäso, ryby či zeleninu, ale je perfektný prísadou rovnako do nátierok, šalátov a rôznych polievok. Veľmi známe využitím kôpru je pri nakladaní uhoriek a samozrejme býva súčasťou mnohých omáčok, a to vrátane kulajdy a „kôprovky“. Hoci možno túto rastlinu sušiť, určite vám odporúčame používať ju v čo najčerstvejšie forme, aby neprišla o svoju charakteristickú vôňu a chuť.

Recept na jednoduchú kôprovou omáčku: olej či rozpustené maslo v hrnci zaprášime múkou a vytvoríte zápražku. Následne zalejete mliekom, rozmiešate a necháte variť. Pridáte cukor, soľ a zhruba po piatich minútach tiež kôpor a ocot podľa chuti. „Koprovka“ je optimálná podávať s knedľou a vajcom, prípadne s mäsom.

Pestovanie kôpru je veľmi ľahké

Pestovanie kôpru je jednoduché, pretože nie je vôbec náročný. Potrebuje len slnko a teplo, dostatok vlahy a navyše by mal byť chránený pred vetrom, lebo sa pomerne ľahko láme. Semená možno vysievať už od marca, ale ideálne je vysejte v máji, a to pokojne aj medzi zeleninu. Vzhľadom k tomu, že nie je náročný ani na pôdne podmienky, uchytí sa prakticky všade. Zožať ho potom môže zhruba 6 týždňov po výseve a okamžite ho použiť v kuchyni.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Kôpor voňavý
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*