Karob aneb maškrtenie nemusí byť nutne nezdravé

Karob
Karob čiže svätojánskych chlieb

Karob je plodom stálezeleného stromu, ktorý nesie botanický názov rohovník obyčajný (Ceratonia siliqua). Hoci sa pomaly, ale iste dostáva do všeobecného povedomia, stále sa nájde veľa ľudí, ktorí tento názov asi nikdy nepočuli. Karob bol však známy a hojne používaný už v starovekom Egypte a Grécku. A dokonca sa traduje, že sa ním na púšti živil prorok Ján Krstiteľ. Odtiaľ tiež jeho ďalší názov „svätojánsky chlieb“. V každom prípade sa dnes znalosť tohto plodu opäť pozvoľna zvyšuje. Pýtate sa prečo? Nižšie nájdete odpoveď …

Karob a jeho účinky

Karob obsahuje veľké množstvo účinných látok, z ktorých je potrebné vymenovať bielkoviny, vlákninu, aminokyseliny, taníny, vitamíny (A, B alebo D) a minerály ako železo, horčík alebo vápnik. Plod rohovníka všeobecného však nie je zdravý len pre to, čo obsahuje, ale aj pre to, čo sa v ňom naopak nenachádza. Predovšetkým sa jedná o kofeín, teobromín a alergénne látky. Ak teda milujete chuť kakaa či čokolády a nechcete sa ich bez náhrady vzdať, môžete s kľudným svedomím siahnuť práve po karobu ako zdravé alternatíve.

Ako je známe, kofeín (a tiež teobromín) patria medzi látky, ktoré stimulujú organizmus. To je síce niekedy žiaduce, ale zároveň často dochádza k zrýchlenému tepu a problémom so spánkom. Takéto komplikácie pri používaní karobu vzhľadom k vyššie uvedenému pochopiteľne nehrozí. Ba čo viac, karobová čokoláda neobsahuje kravské mlieko, takže je vhodným zdrojom živín pre alergikov i vegánov, a odporučiť možno tiež karobový múku. Tá totiž neobsahuje lepok, takže ju môžem aj celiaci.

Karob navyše obsahuje minime tukov a zároveň je sám o sebe pomerne sladký, takže ho netreba doslaďovať, čo nepochybne patrí k ďalším pozitívnym vlastnostiam. Okrem toho kladne pôsobí na trávenie, hladinu cukru v krvi a odporúčaný býva aj pri osteoporóze. A z vyššie uvedeného je snáď tiež zrejmé, že výrobky z karobu môžu bez problémov konzumovať aj deti, čím sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou aj dojčenskej výživy. Ak ho teda zatiaľ doma nemáte, možno nastal čas na zmenu.

Použitie karobu v kuchyni

Karob má špecifickú vôňu, ktorú kakao a čokoládu príliš nepripomína. Skôr ju možno prirovnať k datlím. To však nijako neznižuje jeho obľúbenosť. K dostaniu je každopádne vo forme prášku, ktorý možno následne využiť na dochutenie cukroviniek, poliev či zmrzliny, alebo ako sirup. Zakúpiť si je však možné takisto pochutiny ako už spomínanú karobový čokoládu alebo tyčinky. Dobrou správou je, že sa niektoré z týchto produktov dnes dajú zohnať bez väčších problémov aj v bežných obchodoch.

Recept na ovocný dezert s karobem: všetko je veľmi jednoduché. Najprv do mixéra vložíte olúpané a nakrájané 4 banány a 7 či 8 vykôstkovaných sušených datlí. Rozmixujeme, pridáte trochu vody, lyžicu karobu a ešte raz použijete mixér.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Karob a jeho účinky
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*