Dvojslivka: strom rodiace zdravé tropické ovocie

Latinský názov: Litchi chinensis

litchi
Tropické ovocie liči

Liči (litchi) je súčasťou tradičnej čínskej medicíny. Mnohé jeho účinky boli naviac skutočne potvrdené. Tak napríklad zvyšuje imunitu, takže býva doporučované v období chrípkových epidémií, všetko ale postupne ..

Výskyt: ako druhový názov napovedá, pochádza z Číny. V súčasnej dobe sa ale pestuje aj na mnohých ďalších miestach ázijského kontinentu, ale aj na americkom dvojkontinentu a v južnej Afrike.

Opis a účinné látky: Dvojslivka je vždyzelený strom, ktorý je niekedy nazývaný aj dvouslivák lahodný. Radený ich do čeľade mýdelníkovitých a dorastá do výšky 20 metrov. Listy sú striedavé a sudozpeřené, kvety jednopohlavné a zvyčajne majú bielu alebo žltú, niekedy aj zelenkavú farbu. Plodom je ovocie, ktoré býva nazývané liči. To pritom obsahuje účinné látky ako vitamín C (viac ako pomaranč), ale aj mnohé ďalšie vitamíny, prípadne riboflavín, niacín a minerály (napr. horčík, draslík či vápnik).

Užitočné časti: používané sú predovšetkým plody, niekedy ale aj ďalšie časti stromu.

Aké má liči liečivé účinky?

Liči je súčasťou tradičnej čínskej medicíny. Mnohé jeho účinky boli naviac skutočne potvrdené. Tak napríklad zvyšuje imunitu, takže býva doporučované v období chrípkových epidémií. Podľa niektorých zdrojov listy (a menej i plody) stromu pôsobí takisto antipyreticky, takže ak už choroba prepukne, znižujú teplotu. S pomocou listov možno údajne tiež znižovať bolesť a navyše pôsobí protizápalovo. Vráťme sa ale k samotným plodom, ktoré disponujú antioxidačnými vlastnosťami a pomáhajú teda spomaľovať proces starnutia.

Liči kladne pôsobí tiež na obehový systém, pretože napr. dovedie optimalizovať hladinu cukru v krvi a regulovať krvný tlak. Uviesť musíme aj pozitívny vplyv na tráviaci a nervovú sústavu, prípadne na kosti a kožu. Toto tropické ovocie navyše podporuje metabolizmus a obsahuje menšie množstvo kalórií, takže ho možno konzumovať aj v priebehu niektorých diét. Ešte doplňme, že sa tiež objavili informácie, že by sa malo tiež pôsobiť preventívne proti nádorovým ochoreniam.

Kuchynské využitie liči a ako sa jej

Liči sa u nás stáva v posledných rokoch neustále známejší. Jeho šťavnatú bielu dužinu, ktorá pekne vonia, tak pozná už mnoho Čechov. Toto ovocie je možné konzumovať čerstvé (najprv je ale nutné ho olúpať a zbaviť kôstky), avšak môžete si ho zakúpiť aj sušené či zavárané. Samozrejme ho možno použiť napríklad pri príprave ovocných šalátov či ako súčasť zmrzlinových pohárov. Pripraviť si môžete aj koktaily, džemy či marmelády. Avšak pozor! Liči sa neodporúča variť, pretože počas tohto procesu zhoubovatí.

Upozorňujeme: Dvojslivka rastie predovšetkým v tropických oblastiach, možno si ho ale vypestovať aj u nás ako izbovú rastlinu. Stačí vybrať kôstku z plodu, čo najskôr zasadiť do zmesi rašeliny a piesku a následne udržiavať teplotu okolo 20 ° C a stálu vlhkosť. V interiéri samozrejme nedorastie do veľkosti stromu a stane sa maximálne okrasnú rastlinou, pretože v týchto podmienkach neprodukuje.
TOPlist

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Dvojslivka
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*