Avokádo: ovocie vhodné pre všetky

Avokádo a olej z avokáda

Avokádo je tropické ovocie, ktorého pôvodnou domovinou je Južná Amerika. Podobá sa pritom hruške, takže asi nikoho neprekvapí, že pochádza zo stromu s názvom hruškovec přelahodný (Persea americana), ktorý je radený do čeľade vavřínovitých. V priebehu 20. storočia došlo postupne k tomu, že avokádo získalo veľkú obľubu takmer po celom svete. Ide totiž o chutné ovocie, ktoré navyše disponuje veľmi zaujímavými účinky na ľudské zdravie.

Prečo konzumovať avokádo?

Toto ovocie obsahuje veľké množstvo vitamínov (A, B, C, E alebo K) a minerálnych látok, teda napr. Horčík, draslík, železo, mangán a zinok, ale napríklad tiež vlákninu a mononenasýtené mastné kyseliny. Vďaka týmto látkam dokáže avokádo pomôcť bojovať proti voľným radikálom a pôsobí kladne na kardiovaskulárnu sústavu, keď napr. podporuje tvorbu červených krviniek a znižuje krvný tlak. Naviac má pozitívny vplyv na nervovú sústavu a ženám môže uľaviť pri menštruačných bolestiach.

Predovšetkým by ale mali do svojho jedálnička avokádo zaradiť športovci, vegetariáni a vegáni. Vďaka obsahu mononenasýtených mastných kyselín je totiž perfektným zdrojom rastlinných tukov. Navyše obsahuje väčšie množstvo bielkovín, takže vyššie spomenutým jedincom pomôže aj z tohto dôvodu, pre ktorý býva doporučované tiež tehotným a dojčiacim ženám. Okrem toho ho možno konzumovať aj pre celkové posilnenie organizmu a zároveň pomáha pri znižovaní nadváhy aj udržiavanie zdravej pokožky, pečene či obličiek.

Ako využiť avokádo v kuchyni?

Avokádo je nutné ošúpať a odstrániť kôstku. Musíme však zdôrazniť, že nechutí príliš ako ovocie a má maslovú konzistenciu. Vďaka tomu sa však jedná o zdravú náhradu masla, prípadne majonézy. Môžete ho ale použiť aj na výrobu rôznych nátierok a samozrejme ho možné uplatniť aj pri tepelnej príprave pokrmov. Pri nákupe si však dajte pozor, aby nebolo príliš mäkké, pretože v takom prípade je už prezreté. Mäkké by síce malo byť, ale iba čiastočne.

Recept na avokádové guacamole: jedná sa o tradičné jedlo v Mexiku. Dve avokáda najprv roztlačíme v miske, následne pridáte tri menšie a na kocky nakrájané paradajky a polovicu nakrájanej cibule. Dochutíte soľou, cesnakom a citrónovou šťavou. Použiť môžete aj koriander, a ak preferujete ostrejšiu chuť, môžete pridať aj pálivú papričku. Potom už len stačí nechať uležať v chladničke.

Možno si avokádo vypestovať aj u nás?

Áno, možno, hoci hruškovec ponesie plody zhruba za 4 až 8 rokov. Najprv je nutné vybrať kôstku a poriadne ju očistiť od dužiny. Potom ju zasadíte do vlhkého a priepustného substrátu v kvetináči, a to zhruba do 2 či 2,5 cm. Strom potrebuje dostatočné teplo a vlhko, takže ho možno pestovať v skleníku alebo vo vnútri domu alebo bytu. V lete však kvetináč dávajte von, a to nie na priame slnko, teda aspoň spočiatku! Ak budete pravidelne zalievať, malo by všetko prebiehať tak, ako má.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Avokádo
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*