Ananás: výborne ovocie, ktorým podporíte svoje zdravie

Tropické ovocie Ananás
Čerstvý ananás

Ananás je známe tropické ovocie pôvodom z Južnej Ameriky, ktoré pochádza z rastliny s názvom ananás pestovaný (Ananas comosus). Ten je odborníkmi radený do čeľade broméliovité, dorastá do výšky 120 cm a jeho charakteristickou vlastnosťou sú nielen pomerne špecifické plody, ale aj listy v prízemnej ružici. Ananás je v každom prípade veľmi chutný, menej už sa ale vie, že sa zároveň jedná o veľmi zdravé ovocie. Pokiaľ ho teda zatiaľ nepoužívate, môžete to v najbližšej dobe zmeniť.

Liečivé účinky ananásu

Hoci je ananás tvorený najmä z vody, obsahuje tiež veľké množstvo účinných látok. Konkrétne ide o rôzne vitamíny, a to zo skupín A, B alebo C, ďalej o minerálne látky ako železo, vápnik či draslík a spomenúť musíme aj enzým bromelín, ktorý odbúrava bielkoviny. Vďaka tomu pochopiteľne pomáha tráveniu. Konzumácia ananásu sa tiež odporúča pri tráviacich ťažkostiach vrátane hnačiek. Bromelín rovnako chráni črevá a má protizápalové účinky, takže zmierňuje bolesti, opuchy a vie pomôcť sa zahojením rán po zraneniach či operáciách.

Pravidelný prísun bromelínu je dôležitý aj ako kvalitný prevencia proti rôznym srdcovým ochorením, a to vďaka schopnosti zlepšovať prekrvovanie či rozpúšťať krvné zrazeniny. Spomenúť navyše musíme tiež protirakovinové pôsobenie, ktoré už dokonca bolo vedecky dokázané. Ananás má kladný vplyv aj na pankreas, ale aj na vlasy, nechty či pokožku, keď napr. Vie pomôcť sa zosvetľovaním pigmentových škvŕn. Pitie ananásovej šťavy sa odporúča tiež pri rôznych typoch diét a hovorí sa aj o jeho afrodiziakálnych účinkoch.

Nezabudnite: určite by ste mali konzumovať iba zrelý ananás, lebo nezrelé plody obsahujú väčšie množstvo kyselín. Tie pôsobia negatívne na zubnú sklovinu aj na podráždenie žalúdok. U niekoho navyše toto ovocie môže spôsobiť podráždenie pokožky a vo všeobecnosti nie je odporúčaný v období tehotenstva.

Čo si z ananásu pripraviť?

Ananás samozrejme môžete konzumovať v surovom stave, stačí ho len zbaviť šupinovité kôry. Vďaka jeho vodnatosti a sladkej chuti je pritom vynikajúci v horúcich letných mesiacoch, kedy príde iste vhod aj ananásová šťava. Z tohto ovocia si však možno tiež pripraviť džem či kompót. Navyše sa môže stať súčasťou rôznych šalátov, prípadne sladkých jedál. Ananás je možné tiež opiecť či grilovať, prípadne ho urobiť súčasťou špíze. A doplňme, že vynikajúci je tiež sušený. Možností teda máte naozaj veľa, stačí len skočiť do obchodu.

Recept na grilovaný ananás: v lete si môžete na záhrade jednoducho pripraviť túto pochúťku. Bude vám stačiť jeden ananás, ktorý olúpete a umyjete. Ďalej nakrájate na kolieska, potrite medom a necháte približne hodinu odležať, pričom občas otočíte. Potom už len dáte na gril, necháte cca 5 minút na jednej strane a potom na rovnakú dobu otočíte.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Ananás
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*