Acerola: zdraviu prospešná barbadoská čerešňa

Latinský názov: Malpighia glabra

Acerola
Acerola

Acerolu si u nás môžete zaobstarať predovšetkým ako prášok, ktorý má mierne kyslú chuť. Ten môžete následne primiešať do rôznych nápojov, teda napr. Do ovocných čajov, džúsov či štiav, prípadne ho využiť pri príprave smoothie, všetko ale postupne ….

Výskyt: Acerola je iný názov pre rod malpígie, ktorý obsahuje približne 40 druhov rastlín. Nás však bude na tomto mieste zaujímať iba malpígie drievko. Tá pôvodne rástla v Strednej a Južnej Amerike a darilo sa jej aj v niektorých karibských oblastiach, vrátane Barbadosu (odtiaľ napokon názov barbadoská čerešňa pre plod). Dnes sa pestuje aj v iných oblastiach, a to predovšetkým v teplej klíme.

Opis a účinné látky: acerola je ker či stromček, ktorý môže dorastať do výšky 6 metrov. Listy majú stonky a sú vajcovito eliptické aj podlouhlejší a kopijovité. Kvety disponujú ružovou či červenou farbou a plody sú červené guľovité kôstkovice, ktoré pripomínajú naše čerešne. Práve tie obsahujú veľké množstvo účinných látok, a to najmä vitamín C. Nájdeme v nich však rovnako ďalšie vitamíny (A, B alebo E), minerálne látky (predovšetkým draslík) a flavonoidy.

Užitočné časti: používaný je plod.

Acerola ako úžasný zdroj vitamínu C

Plody aceroly sa často nazývajú tiež acerola, takže sa pre zjednodušenie budeme držať tejto terminológie. V každom prípade obsahujú mnohonásobne viac vitamínu C ako u nás bežne dostupné citrusy ako napr. pomaranče. Vďaka tomu pôsobí naozaj kladne na metabolizmus organizmu a zároveň zvyšujú jeho imunitu. Acerolu je vhodné konzumovať aj v prípade rôznych bežných ťažkostí, z ktorých môžeme menovať prechladnutie alebo kašeľ.

Tieto plody bývajú odporúčané tiež pre pozitívne pôsobenie na tráviacu sústavu, pričom dokážu pomôcť aj pri hnačkách. Acerola má navyše zaujímavé antioxidačné účinky, takže efektívne bojuje s voľnými radikálmi a spomenúť musíme tiež výhody pre športovcov, totiž kladný vplyv na svalovú hmotu, únavu a nedostatok energie. Hovorí sa tiež o priaznivých účinkoch na srdcové ochorenia či krvný obeh a niekedy je uvádzaná aj v súvislosti s prevenciou rakoviny.

Možno si Acerolu zaobstarať aj v SR?

Acerolu si u nás môžete zaobstarať predovšetkým ako prášok, ktorý má mierne kyslú chuť. Ten môžete následne primiešať do rôznych nápojov, teda napr. Do ovocných čajov, džúsov či štiav, prípadne ho využiť pri príprave smoothie. Samozrejme ho možno ale použiť aj v kombinácii s jogurty alebo zmrzlinou. V každom prípade si môžete zakúpiť Acerolu ešte v ďalších formách, a to napr. Vo šťavách či rôznych čajových zmesiach, ktoré sú aj vďaka nej veľmi zdravé.

Pestovanie aceroly u nás. Je to možné?

V Česku môžete zohnať aj semená aceroly. Tá je nutné namočiť na deň až dva do vody a následne umiestniť do substrátu cca 1 cm pod zem. Doba klíčenia pritom trvá mesiac až mesiac a pol. Problémom však je, že vzhľadom k svojmu vyššie spomínanému výskytu preferuje naozaj teplé počasie. Zima jej teda nerobí dobre a vďaka výške je problematické aj umiestnenie v dome či byte. Navyše ľuďom, ktorí ju skúšali pestovať, veľakrát nezaplodila, takže v našich podmienkach sa jej naozaj príliš nedarí.

Kontrola článku:
Dátum
Článok o
Acerola
Hodnotenie autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*